ZOMERKLUSJES

Mooi weer, het nodigt uit tot klusjes: het gras, de perkjes, het tuinstel en de BBQ. En ook: uitkijken naar de vakantie en als je hond mee mag doemt er soms nog een klus op. Misschien is er nog wel wat gedrag waar we aan moeten werken willen we geen problemen krijgen op ons zomerse stekkie. Als de hond bijna altijd los kan lopen dan kan het zijn dat het netjes aan de lijn lopen een beetje is verwaterd en in het buitenland kan/mag los niet altijd. Of misschien is de hond wat blafferig(er) naar andere honden, dat wordt je op je vakantieadres vaak ook niet in dank afgenomen. Misschien ben je van lieverlee wat makkelijker geworden, steeds iets meer gaan toestaan. Als je niet uitkijkt, kan een kleine ergernis uitgroeien tot een probleem. Stel uzelf de vraag: Vertelt Fikkie in het park aan al zijn hondenvriendjes hoe geweldig hij u getraind heeft? Kijk eens of u het volgende herkent:

- Hij legt zijn kop op mijn been, zo schattig, dan móet ik ‘m aaien

- Hij kan zo leuk spelen: hij legt z’n speeltje voor mijn voeten en dan gooi ik het weg

- Hij is altijd zó blij me te zien, hij springt tegen me op en lebbert me helemaal af

- Hij is zo gek op z’n kluifje, hij grist het gewoon uit mijn hand

- Hij kan zó enthousiast spelen, soms hapt ‘ie in mijn handen of kleren

- Hij is zo aanhankelijk; als ik stop met aaien dan blijft ‘ie net zo lang met z’n koppie duwen tot ik weer doorga

 

 

Verblind door liefde aaien, knuffelen en spelen we totdat de hond aangeeft dat het zo wel weer welletjes is. Vertederd volgen we hun commando’s braaf op, vaak sneller dan zij op die van ons reageren! Honden zijn meesters in het manipuleren en leren razendsnel wat ze moeten doen om hun zin te krijgen. Volkomen logisch, wij vinden het toch ook heerlijk als alles gaat zoals wij het willen? Dus geef ze eens ongelijk. Alleen veroorzaakt dit vaak een verstoorde relatie met de eigenaar/gezinsleden of zelfs onacceptabel gedrag. Niet alleen binnenhuis, maar ook buiten, aan de lijn bijvoorbeeld of naar andere honden. Vaak is er de angst dat als men streng is dat de hond ons niet lief meer vindt, maar respect staat liefde beslist niet in de weg en als je duidelijk bent begrijpt je hond je beter.

Natuurlijk blijven we lekker knuffelen en spelen, alleen gaan we de spelregels aanpassen. Als we niet meer ingaan op het dwingende gedrag maar zelf beginnen en zelf stoppen dan heeft deze ogenschijnlijk kleine wijziging in de omgang grote gevolgen, als een positief sneeuwbal-effect: onze hond wordt alert(er) op ons (waardoor ook ander ongewenst gedrag vermindert zo niet verdwijnt). Hij leert netjes op zijn beurt te wachten en heeft veel meer respect voor ons. Denk maar aan de bedrijfsuitjes ‘teambuilding’. De bedoeling is dat iedereen leert samenwerken, respect voor elkaar(s kwaliteiten) krijgt, (op) elkaar leert vertrouwen. Is dit niet exact datgene wat we met onze hond willen?

Beste tip: leer ‘m apporteren, daar zit alles in : vasthouden loslaten, hierkomen en de beloning is natuurlijk het samen dikke pret hebben bij het terugbrengen en dan weer weggooien. Als dat geen samenwerken is! En al hebben we het druk, druk, druk, tussen alle dagelijkse taken door steeds twee minuutjes kroelen of spelen, dus heel vaak eventjes aandacht geeft de hond veel meer voldoening dan 1 x lang. Dat moet lukken. Wacht niet op de zomer om nog meer te genieten, maar begin vandaag nog, veel plezier!!

 

Veronica van Ameijde