Wanneer mag de pup naar puppytraining?

Het kan zijn dat u wordt geadviseerd uw hondje tot de leeftijd van 12 weken zo veel mogelijk binnen te houden en zeker niet naar plaatsen te gaan waar veel andere honden komen. Dat advies is, terecht, gebaseerd op het feit dat de vaccinaties nog niet afdoende werken. Maar wachten tot de 9-weken enting of de 12-weken enting voor de pup naar buiten mag is zinloos, want het is niet zo dat je hondje als je bij de dierenarts naar buiten loopt vanaf dat moment veilig is: de enting heeft tijd nodig om te werken, zo’n 2-4 weken!

Dat neemt niet weg dat je natúúrlijk moet voorkomen dat het puppy ziek wordt. Maar je wilt óók dat je pup optimaal gesocialiseerd wordt, hoe kun je nu het ene doen en het andere niet laten?  

- heel erg goed opletten dat uw hondje niet in aanraking komt met ontlasting en/of braaksel, maar neem ‘m  wel overal mee naar toe waar het wél veilig is. Bij onze puppylessen wordt bij de 1e les het entingsboekje gecontroleerd. Is het hondje niet volgens leeftijd geënt (titerbepaling mag natuurlijk ook) , kan het NIET meedoen aan de lessen.

- het puppy mag alléén maar contact hebben met honden die volledig geënt en volledig gezond zijn en natuurlijk sociaalvaardig in hun gedrag! Als u uw puppy tot 12 (of 14) weken binnenhoudt, heeft u misschien wel een lichamelijk gezonde hond, maar geestelijk is de hond ongezond!! Hij/zij is instabiel en reageert overspannen op alledaagse gebeurtenissen. Dat komt omdat de pup alle indrukken die zo belangrijk zijn in die speciale periode van zijn jonge leven, de socialisatie-fase (8-12 weken) heeft gemist.  

De kans dat een hond de rest van zijn leven angstig of agressief reageert op alles wat hij niet in de socialisatieperiode heeft leren kennen, wordt daarmee sterk vergroot.  

Vraag bij alle honden die u tegenkomt of ze gezond en volledig geënt zijn en lief en sociaalvaardig zijn in hun gedrag naar honden in het algemeen en naar pups in het bijzonder. Op deze wijze is de situatie zo veilig mogelijk.  

Met deze kennis en gebruik van uw gezonde verstand heeft u straks een open, vrije, sociaalvaardige hond, die fysiek en mentaal in optimale gezondheid verkeert!  

LET OP: Een goed gesocialiseerde hond die de rest van z’n leven afgelegen woont verleert die vaardigheden, dus blijf het opzoeken en blijf het onderhouden!